Translate

dilluns, 25 de març del 2013

VALORANT LA JORNADA. Futbol Base i Femení



Entre el que he vist i el que m'he informat. Som-hi:
JUVENIL “A”. La derrota 5-4 a camp del Papiol UE. fa que ens comencin a aflorar necessitats. Necessitem guanyar tot el que queda per mantenir les possibilitats de cara a final de lliga. Veient el que queda i fent una estimació de punts a aconseguir no hi ha res que no sigui possible, encara que també és possible que la lliga acabi amb les tres primeres posicions com estan ara (1r. Pallejà CF., 2n. Vallirana CF i 3r CE. Esparreguera). Entre els partits que li queden al Juvenil “A” per disputar hi ha dos vitals, el primer d’ells la propera jornada (7/04/2013), a casa front el Vallirana CF. L’Altre serà en la darrera jornada contra el Pallejà CF., també a casa. Seria molt bon senyal si arribéssim a la darrera data amb aquest partit com a definitiu. Però anem a pams, primer el Vallirana CF.
JUVENIL “B”. Bona primera part, en el municipal ahir per la tarda, en la que els nostres es van avançar al S. Just At. FC.(2-0, Joan i Radu). A poc de començar la segona part anotava novament en Joan, posant el 3-0 en el marcador. 10 minuts més tard va ser el visitant Óscar qui va fer el gol de l’honor dels visitants per deixar el 3-1 en un marcador que ja no es mouria més. La pluja que va caure durant la 2ª. part (a estones amb força) no va contribuir gaire i va deslluir la 2ª. part.
FEMENÍ JUVENIL- CADET. Del partit poc s’ha de dir, que van fer el que van poder a camp de la P. Bb. Viladecans en un partit que afrontàvem amb 9 jugadores davant un bon equip (6-1). El pitjor va ser la fortuïta i molt lletja lesió de la Eva, que va haver de ser evacuada en ambulància amb afectació al genoll esquerre. Avui té visita a la Mútua i esperem que es pugui descartar el trencament total del lligament creuat del genoll esquerre, que per altre part és el que sembla. Petons Eva, que no sigui res! També petons per a la Laura Bustamante i per a la Xènia, ambdues lesionades. Quina creu!
CADET. La derrota a casa del Sant Esteve de Sesrovires FC. (3-1) no ajuda a aconseguir l’objectiu de la permanència, però tampoc modifica gens la situació prèvia al partit. Toca preparar el proper partit que serà a casa i front l’Òdena, oportunitat per sumar 3 punts en la cursa que portarem amb el Pallejà.CF. fins que no s’acabi la temporada.
INFANTIL “A”. Derrota a casa de la PR. S. Feliu de Llobregat (3-0) que no ens va gens bé per a intentar assolir el campionat doncs es tracta d’un rival directe que amb aquest resultat ens guanya també la diferència de gols particular. La propera jornada ens visitarà el líder, Cornellà UD., en un partit al municipal que amenaça de ser de cara o creu per a la lliga.
INFANTIL “B”. Vam perdre a casa davant PB. Sant Vicenç dels Horts (3-7). Malgrat el que sembla pel resultat l’equip que més va jugar va ser el nostre. Empatat el partit a 10 minuts del final (3-3) els de Sant Vicenç només van jugar a utilitzar la gran envergadura i potencial físic del seu equip, que entre el minut 60 i el 70 va rendibilitzar aquest aspecte i anul·lar l’esforç que havien fet els nostres marcant-ne 4 gols en joc directe.
ALEVÍ “A”. Molt dur el correctiu que ens va administrar el Vilanova i la Geltrú CF. (15-0) No era un partit de la nostra lliga, però aquest grup està caient en quant a tensió, a compromís i solidaritat, de manera que quan arribi el moment d’intentar atrapar al Pallejà CF. (que és la única opció de salvació que disposem) potser tampoc no serà un partit de la nostra lliga. El nostre marge de derrotes respecte de les que faci el Pallejà CF. és zero.
ALEVÍ “B”. Un dels millors partits que els he vist. Ben posicionats amb defensa de tres i jugant al que podem jugar, van aconseguir sumar 1 punt en un empat (3-3) front a la PB. Vallirana en el municipal d’Esparreguera. Poca recompensa per a un partit en el que van ser millors durant 3 dels 4 quarts, especialment el darrer en el que els vam ficar dins de la seva àrea i els vam xutar des de totes posicions. Continuen lluitant per intentar salvar categoria. Està molt i molt difícil, però aquest esquifit punt ja és més que els que van ser capaços de sumar el Palleja CF. i el S, Joan Despí UE., que van perdre els seus respectius enfrontaments, de forma que ara els superem d’un punt (16 respecte de 15).
BENJAMÍ “A”. Victòria (4-1) al municipal i front la EF. Olesa-87 en un mini derbi.
Algú pot pensar que l’objectiu de quedar entre els cinc primers està quasi aconseguit ja que ara anem en 4ª. posició a 4 punts de distància i amb un partit menys (o sigui, que parlem d’una diferència virtuals de 7 punts). Doncs bé, fa mesos (pels voltants del Nadal, crec recordar) que vinc dient que aquest és un dels nostres equips que ha perdut tot el joc associatiu i que fonamenta els seus resultats en la qualitat individual i en associacions transitòries casuals durant el partit que poden resultar suficient per treure els partits endavant (també li passa a l’Infantil “A” i a l’Aleví “A”). Però de vegades no resulta suficient. Ho dic perquè, aprofitant aquesta aturada primaveral i absurda, podrien treballar la recuperació del joc associatiu. Jugadors per fer-ho en tenen (en Adrián i en Adam, per exemple). El cert és que la represa  del campionat ens presenta un calendari molt difícil, amb enfrontaments amb tots els equips de la part alta de la taula i no hi haurà prou amb la individualitat.
Salut i Aturada de competició.

VALORANT LA JORNADA. Sènior.



La més que previsible victòria a casa de l’ Olesa de Montserrat CF. “B” (0-5) permet que els nostres sumin 40 punts, encara que romanen 4rts. en la classificació (amb dos partits menys que el 1r. i el 2n. classificat), per continuar alimentant esperances d’ascens (sigui de forma directa o promocionant). A mantenir les expectatives han col·laborat, molt eficaçment, la derrota de l’Athletic Club al municipal davant el Cervelló CD. “A” (3-4) i l’ ampla victòria del Piera AE. (nou líder) front la PB. S. Vicenç dels Horts “B” (7-2). Ara quedaran 5 jornades (per a alguns només 4 partits) i no hi ha manera de preveure com pot acabar això. Per acabar-ho d’adobar, en la propera jornada (després del descans de primavera) ens trobem un altre enfrontament directe entre la PB. Sant Vicenç dels Horts i l’Athletic Club (i encara quedarà un darrer enfrontament directe més, en la penúltima jornada, també amb l’Athletic Club com a protagonista, a casa i contra el Piera AE.) Així que fer d'endevinador pot tenir el seu risc, però com que m’agrada arriscar avançaré un parell de detalls.
Pel CE. Esparreguera: Per poder ser campió s’han de guanyar tots els partits que queden, o sigui, sumar 18 punts (58 en total). Aquesta possibilitat tampoc no dóna el campionat directament (pel moment) ja que la PB. Sant Vicenç dels Horts podria acabar sumant 59 punts (també si guanya tot el que li queda).
Per a l’Athletic Club Esparreguera: Per tenir opcions d’ascens (per promoció) també ha de guanyar tot el que li queda, en aquest cas només 4 partits, o sigui, 12 punts (54 punts en total). Francament, a hores d’ara, és l’equip al que li veig pitjor pronòstic per a ser campió, mentre que la PB. Sant Vicenç dels Horts sembla que és qui ho té millor...
Però insisteixo, el partit PB. Sant Vicenç dels Horts - Athletic Club Esparreguera de la propera jornada (7/04/2013) aportarà informació, més que rellevant, per a les previsions i pot girar alguna truita.
Com veureu aquest grup està que crema!
Salut i inoportuna aturada.

dijous, 21 de març del 2013

PREBENJAMÍ “A”. Perquè?

Ahir em vaig acostar pel municipal a veure el partit del Prebenjamí “A” contra el Gimnàstic de Manresa C. “A”. Resultat: 0-13. Els nostres no van veure la pilota en tot el partit. Perquè? Doncs perquè hi havia una brutal diferència de nivell entre ambdós equips (i això que els nostres estan a meitat de la taula -9º. posició-), i perquè?, veureu:
Aquest partit es va jugar avançat a la jornada del proper cap de setmana perquè, em diuen, el Gimnàstic de Manresa té tres jugadors ja fitxats pel Barcelona FC. i se’ls emporta a un torneig amistós fora de Catalunya.
Això darrer us ho explico per a que us feu una idea del nivell del que parlo.
Resulta evident que la decisió de que en categoria Prebenjamí no hi hagin divisions provoca que juguin tots barrejats en una única divisió.
He fet un mostreig per diversos grups (aleatòriament) i s’observa el següent:
En els grups hi ha entre 2 i 4 equips (mitjana aproximada de 3 per grup) que ho han guanyat tot (o quasi tot) i que han marcat més de 150 gols.
En els grups hi ha entre 2 i 4 equips (mitjana aproximada de 3 per grup) que ho han perdut tot (o quasi tot) i que han encaixat més de 100 gols.
La resta sobreviuen en un zona central de les classificacions amb resultats més equilibrats.
Sembla lògic pensar que d’haver tres divisions (com en totes les categories) els millors estarien en 1ª., els altres en 2ª. i, els menys dotats per la mare natura, en 3ª. Tots agrupadets i jugant amb els nivells més o menys equilibrats.
I perquè no hi ha divisions en Prebenjamí? El fonament ideològic de la FCF. en aquest tema és evitar inocular el verí competitiu a tan tendres edats.
Doncs bé, per a mi és una solemne estupidesa digna d’un psicòleg inhàbil per a l’esport.
Els nois/noies són competitius de naixement (així ha evolucionat la espècie), de ben petits es treuen les joguines uns als altres i competeixen per cridar més l’atenció que els altres, per rebre més cures dels adults o, fins i tot, en mamar més que els germans (evidentment, en casos de bessons o trigèmins i si els deixéssim a la seva iniciativa de supervivència).
La competitivitat es porta d’origen, el que cal és canalitzar-la i dosificar-la, no pas intentar anul•lar-la (que per altra banda és impossible).
No crec que establir divisions en aquesta categoria generi cap frustració en els nois i noies si se’ls educa fent-los entendre que no tothom té les mateixes habilitats i que, mitjançant l’esforç i el treball, es pot aconseguir la millora.
Acceptaria fer una divisió per edats, en dos nivells un de 1r. any i un altre de 2n. any, per a que juguessin amb rivals de la seva pròpia edat (aquí sí que hi ha un element objectiu de diferenciació), però aquest sistema de divisió única, amb el fonament que he explicat, no em sembla correcte.
Els nois i noies d’aquestes edats són petits no pas idiotes. Les frustracions se’ls hi poden provocar en forçar-los a arribar on no poden, no pas a l’agrupar-los per nivells d’habilitats o aptituds.
Fent-los creure que tots som iguals els generem frustració quan descobreixen la realitat. 
En definitiva, han de sortir de l'ou, els hem d'ajudar, però han de començar a sortir de l'ou (igual com han de tallar el cordó umbilical amb la graderia). Del contrari els estimulem la síndrome “calimero”.
Salut i diferències

dilluns, 18 de març del 2013

CAP DE SETMANA SEMI PRODUCTIU



Mirant-nos només els partits  que ens interessaven especialment, podem dir que la cosa va anar a mitges, força per a uns, força malament per a altres.
SÈNIOR: La victòria (2-1) davant el líder Ath. Club Esparreguera combinada amb la derrota del Piera AE. ho compacta tot a manca de 6 jornades (per a alguns 5 jornades, doncs han de descansar per calendari). El partit no va ser massa bo i es va acabar resolent mitjançant el llançament d’un penal que va ser tan clar com innecessari. Potser que a qui pitjor calendari li quedi sigui a l’ Athletic Club que, més a més, haurà de descansar en la darrera jornada. Fins a llavors no es pot despistar ningú, ni un moment.
JUVENIL “A”: També victòria important (3-1) davant un Corbera CF. ben posat i amb bons fonaments que ens va posar una mica de por al cos en marcar el seu gol al minut 22 (2-1). La curta renda es va mantenir en el marcador fins que Jaume Navarro (acta) va fer pujar el 3-1 definitiu en el minut 83. Aquest resultat, juntament amb les victòries de Pallejà CF. i Vallirana CF., que no afluixen, deixa lleugerament despenjat al Corbera CF i ens permet mantenir-nos en la lluita per l’ascens i pel campionat.
CADET: Bon partit el que van jugar. Els nois ho van intentar tot front la EF. Olesa-87 que ocupa la 2n. posició  “ex aequo” amb Marianao Poblet. Una vegada més el futbol els hi va donar la cara més desagraïda, un travesser i un pal, moltes ocasions amb Uuuiiiii !!!!, però al final derrota 1-2. Injusta derrota? No diré que els d’ Olesa no van fer cap mèrit, però penso que van obtindre massa premi i els nostres cap. Un empat hagués estat més just. Per si no fos poc, el Pallejà CF. va aprofitar el factor camp per imposar-se (com ens temíem)  a l’ Òdena i estableix una diferència respecte de nosaltres de 4 punts (això sí, amb un partit de més). La permanència es complica una mica més, però encara és possible. Ara, el partit de dijous 21 (recuperació del dia de la nevada) a camp de la Ciudad Cooperativa (20:00 hores) adquireix un valor enorme.
INFANTIL “A”: Com havíem previst. Una mena de passeig militar en el que els gols van anar caient a favor nostre fins al 7-1 definitiu. Davant de la PB. Iniesta 24 el nostre Infantil no va necessitar més que algunes accions individuals i algunes altres jugades amb associacions inspirades, per aconseguir aquesta ampla victòria i continuar com a líder virtual del grup. Malgrat el que he dit, hi ha quelcom que no volta rodó. Tinc en compte les baixes que pateix l’equip, però no faria cap favor si no digués (com molta altra gent) que l’equip ha anat perdent joc de conjunt i que, darrerament (com es diu en argot “futboler”) no juguem a res però continuem guanyant. Soc conscient, com he dit, de les baixes que arrossega l’equip i que quan vas “sobrat”, de vegades, costa mantenir la concentració i disciplina tàctica. Si quan l’equip necessiti recuperar ordre i tàctica són capaços de fer-ho, perfecte. Però si no ho poden fer... podrien haver problemes doncs en les darreres 10 jornades (que ara comencen) ens hem d’enfrontar als altres quatre dels cinc primers equips del grup i, llevat del partit contra Cornellà UD. (que el juguem a casa) tots els jugarem de visitant (PR. Sant Feliu, EF. Prat Blaugrana i EF. Olesa-87). Encara moltes jornades com per fer volar coloms i aquests 4 partits que he esmentat seran la clau.
ALEVÍ “A”: Ja ho dèiem en el comentari previ al partit. Calia tocar de peus en terra. I el Barcelona FC. ens hi va posar (1-10). Res a dir, aquest Barça està fora de categoria... Els nostres van estar dignes i van aguantar tant com van poder, fins que a punt d’arribar a la fi del primer quart ens van clavar el primer gol i a partir d’aquí... En fi, que no era el partit en el que havíem de sortir dels llocs de descens.
ALEVÍ “B”: Seriós correctiu el que vam rebre de la EF. Gavà. També estava en el guió. La nostra derrota (8-2) juntament amb l’empat obtingut pel Pallejà CF. Ens deixa empatats a punts amb Pallejà CF i S. Joan Despí UE. “ex aequo” amb 15 punts per veure qui acabarà ocupant la plaça de descens i quins es salven. Serà entre aquests tres equips on es rifarà el descens, ja que el següent (PB. S. Vicenç dels Horts) el tenim a 7 punts.
BENJAMÍ “A. Com estava previst, no van tenir problemes per imposar-se a camp del cuer, Torrelles UE. (0-9). La derrota de l’ Igualada CF. a camp del Barcelona FC. ens permet ocupar la 4ª posició i anar assentant les opcions de quedar entre els cinc primers i assolir l’ascens aquesta temporada.
Salut i comencen les 10 darreres... Temps de veritats

dijous, 14 de març del 2013

PARTITS A TENIR EN COMPTE



El campionat va avançant i, poc a poc, va entrant en la seva recta final. Per aquest motiu, per a alguns dels equips, els resultats van sent cada setmana més importants que en l’anterior.

BENJAMÍ “A”. Visita al Torrelles UE. “A”, dissabte 10:00 h. Els nostres, 5èns. en la taula, lluitant per l’ascens, no haurien de tenir problemes per desfer-se’n del cuer que ha perdut tots els partits que s’han jugat. (a la travessa un 2)
ALEVÍ “B”. Desplaçament a casa de l’ EF. Gavà “G”, dissabte 11:45 h. En la nostra lliga per salvar la categoria no existeix una altra opció que sumar cada setmana. El rival, encara que és un “G”, forma par de la bona escola de Gavà i no ens ho posarà fàcil. Malgrat tot hem d’anar a guanyar.
ALEVÍ “A”Ens visita el Barcelona FC. “C”, diumenge 12:45 h. Faig esment d’aquest partit per ser el rival que és. El visitant, líder destacat (14 punt per damunt del Cornellà UD. “C”, que és el 2n., amb 19 partits guanyats sobre 19 amb 121 gols a favor i només 17 en contra) ens hauria de passar pel damunt com una piconadora, però això és futbol i ja se sap que... (aquí podeu posar tots el tòpics que vulgueu com ara “no hi ha rival petit”, “futbol és futbol”, “juguen 7 contra 7”, etc.), però no hi confieu gaire (quasi gens).
INFANTIL “A”. Juga al municipal contra la PB. Iniesta 24 “A”, dissabte 11:30 h. En el camí pel campionat no s’han de relaxar contra ningú. Els nostres (líders virtuals del grup) haurien de desfer-se’n del 13è. classificat sense gaires dificultats.
CADET. A casa contra l’ EF. Olesa-87 “A” (derbi), diumenge 10:00 h. Amb la salvació com a objectiu, els nostres s’haurien de deixar les dents i les ungles per intentar sumar davant el 2n. classificat, però no serà fàcil (en realitat serà molt difícil) però aquest grup, si posa la intensitat i l’esforç continuat necessari, poden donar un esglai a qualsevol (repareu en les condicions). Sigui com sigui és vital sumar (encara que sigui 1 punt) no fos que al Pallejà CF. li donés per guanyar al Òdena CE. i ens deixessin com a principal candidat a ocupar (definitivament) la tercera plaça de descens.
JUVENIL “A”. També al municipal, front el Corbera CF. “B”, dissabte 12:30 h. En un horari que no sé per a quin dels dos equips serà pitjor, es disputarà un partit que pot tenir gran importància pel campionat. Ambdós equips virtualment empatats en la 3ª. posició a només 1 punt del 2n classificat (Vallirana CF. “A”) i a 6 dels líder (Pallejà CF. “A”). En una situació similar a la del Sènior (del que ja vaig publicar un comentari específic http://ves.cat/dMSo) el resultat marcarà un punt d’inflexió en el campionat perquè qui guanyi no sabrà si podrà ser campió, però qui perdi sabrà que queda descartat. O dit d’una altra manera: Guanyar donarà dret a continuar somiant, perdre seria l’efecte despertador.
Salut i Escolliu