Translate

divendres, 26 de setembre del 2014

"AMATEURS"



Com que tenim poques coses a comentar he pensat en posar en marxa una secció, pseudo-pedagògica i de caràcter esporàdic, per a explicar coses relacionades amb el món del futbol.
Avui la expressió “Amateur”.
Amateur és una paraula francesa que significa “amador”, “amante”. També s’utilitza com a “a qui li agrada quelcom” (per exemple: "J’aime la musique" = M'agrada la música)   i que en el món de l’esport té com significat “aquella persona a qui li agrada practicar algun esport per pura afició”. D’Aquí la traducció d’aquest mot francès per la expressió catalana “aficionat” referit a qui practica per pura afició.
Per a que algú sigui “amateur” és imprescindible que l’activitat realitzada ho sigui a títol gratuït, no onerós, o sigui, que no rebi compensació econòmica a canvi de la seva participació (més enllà de les que es puguin derivar de premis). Així, un jugador és “amateur (aficionat)” quan no cobra per jugar en un club, igual que ho és un entrenador que realitza aquesta activitat gratuïtament, per pura afició.
Per tant, un club és “amateur” quan treballa per la promoció i pràctica de l’esport amb una estructura que actua per afició i sense retribució.
Una altra cosa és quan els jugadors-col·laboradors no cobren perquè el club no compleix amb els compromisos adquirits, ja que l’ànim de fer-ho a canvi de cobrar una compensació econòmica elimina l’amateurisme i esdevé una categoria intermèdia entre l’aficionat i el professional.
Per tant, del jugador/entrenador/col·laborador que percep una remuneració de poca quantia se’n diu “amateur compensat” en el cas que cobri la quantitat pactada i “amateur enganyat” quan no li paguen.
De la mateixa manera els clubs poden ser “clubs amateurs purs” quan tota la estructura realitzar llurs funcions a títol gratuït (sense cobrar, per pura afició), “clubs amateurs amb compensacions o clubs semi professionals” quan es remuneren les activitats d’una manera menor -de poca quantia- o "clubs morosos" quan deixen sense pagar les compensacions pactades o promeses.
Fins aquí el comentari sobre el concepte “Amateur”.
Salut i afició.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Explica la veritat de com está l'esparreguera, diuen que desapareix , és cert? han marxat molts nens no? per una persona que diu la veritat...no t'ho pensis

Alfons Puche Amigues ha dit...

Sí. S'han perdut molts nois/noies i hi han 9 equips menys en competició. Però el veritablement important pot ser el que està encara per venir.
Un club com el Centre d'Esports no desapareix per si mateix, se l'ha d'enrunar a consciència.