Translate

dilluns, 9 de setembre del 2013

SÈNIOR “A” O “PRIMER EQUIP”? QÜESTIÓ DE FILOSOFIA.


En més d’una ocasió he comentat que això de denominar l’equip de 3ª. Catalana com a “Primer Equip” no m’agradava i, afegia, que algun dia en faria un comentari.
Avui, mirant el Facebook, veig que a la pàgina oficial del club han penjat una nota donant compte de la victòria en el primer partit de lliga a Vallirana de la següent manera: CF. Vallirana 0-2 Primer Equip.
Em sembla important la qüestió ja que no es tracta només de nomenclatura sinó que, darrera de la forma en la que anomenes les plantilles, existeix una qüestió de filosofia esportiva.
El problema de les nomenclatures es presentarà quan s’hagi de parlar del Sènior “B”. Com l’anomenarem? Primer Equip “B”? Segon Equip? I la resta? Tercer Equip, Quart Equip i així successivament? I el de les noies? com que només hi ha un equip l’anomenarem Únic Equip Femení?
Quin és el primer equip d’un club? El primer que es va formar? El qui ostenta la màxima categoria? El format per jugadors de més edat?
Perquè, segons com, l’ anomenat “Primer Equip” ho podria ser un Aleví per exemple (si aquest és el primer que va inscriure un club en la seva gènesi) o bé ho podria ser, en el nostre cas, el Benjamí “A” (que és l’equip que competirà en la categoria més alta obtinguda pel club), o potser el “Primer Equip” podria ser el dels veterans (en el cas que es determinés en funció de la edat dels seus membres), o els “Promeses” (-ara “Debutants”- que són els més petits i, per tant, els primers de la piràmide esportiva).
Però discutir aquest punt des de la vesant de nomenclatura només és un divertiment.
I perquè m’importa? Doncs perquè anomenar “Primer Equip” al Sènior “A” (Amateur, o Aficionat segons altres terminologies) és posar el focus de l’ interès del club, és exposar, clarament, on es mira el melic el club.
De tots els models de club possibles es pot fer una reducció a dos categories bàsiques:
A) Clubs que cerquen tenir un equip aficionat o professional en la màxima categoria possible, utilitzant per a això tots els recursos que generen els equips de futbol base i als quals tenen a mode de generadors d’ingressos, format moltes vegades amb jugadors que no procedeixen de la casa (en podria dir molts noms de clubs que juguen el Torneig d' Històrics de la Catalana), o:
B) Clubs dedicats a la promoció i pràctica de futbol amb l’objectiu posat en la formació integral dels Jugadors/Jugadores i que disposen d’un equip aficionat (o Amateur o Sènior, segons la terminologia emprada habitualment) com a plantilla de final de trajecte, de final de piràmide, per a tots aquells jugadors/jugadores del club que, arribada aquesta edat, vulguin continuar jugant futbol amb l’equip del seu poble, de la seva vila, amb els seus companys i amics.
No serà avui quan em dediqui a exposar quines conseqüències comporta un model o altre, les respectives virtuts i defectes, tampoc no tinc temps avui.
Però volia deixar constància del meu desgrat per a aquesta manera d’ anomenar al “Primer Equip” i per la filosofia de club que traspua darrera de la nomenclatura. La meva opció, ja ho saben els qui em coneixen i ho haureu intuït els que no em coneixeu i llegiu aquesta nota, és la B).
Per tant:
Debutants, Prebenjamins, Benjamins, Alevins, Infantils, Juvenil, Sèniors (que és com tradicionalment se’ls ha anomenat a casa nostra), Veterans i Femení.
La cosa té fàcil solució si es tracta d’una qüestió d’estil del redactor de la nota: Només cal que la directiva li faci complir amb la terminologia tradicional.
En canvi, si la cosa es de filosofia de club, la qüestió es complica una mica, ja que tot passa perquè el club adeqüi les prioritats esportives, la seva filosofia, als designis de l’assemblea general.
Salut i Formació.