Translate

dimecres, 26 de juny del 2013

BALANÇ DE TEMPORADA (Segons jo)



Arribat el final de temporada és tradicional fer un balanç de resultats. Òbviament es tracta de percepcions i el que per a uns pot ser negatiu per altres pot no ser-ho tant, i a l’inrevés, el que per a uns pot ser un èxit per a altra pot ser un resultat discret. Tot és qüestió de nivells d’expectatives i d’interpretacions.
Per tant, ara, quan faci la meva valoració hauré de reconèixer que estarà influïda per criteris personals fonamentats en una determinada filosofia futbolística. Per tant, els meus anàlisi i la meva valoració no tenen que ser coincidents amb els que puguin fer altres. Si més no, intentaré donar suport argumental a allò que expressi.
La següent escala és de producció pròpia, vull dir, que ho he separat d’aquesta manera com podria haver-ho fet d’una altra i, evidentment, no s’ajusta a l’organigrama oficial del club, cosa que tampoc pretenc.
FUTBOL BASE ESCOLA:
Començant des dels més peques. Promeses, Prebenjamins i Benjamins: En aquestes categories pocs objectius competitius s’han de tenir en compte ja que el que toca és anar progressant individualment i col·lectiva, poc a poc, amb algun entrebanc i alguna accelerada (sempre passa). Així que, en termes generals, hauria de dir que s’ha fet el que tocava i que caldrà estar atents a la propera temporada per veure si han consolidat allò que durant aquest any han aprés. Globalment considerat, ha pogut semblar que hagi mancat una mica de potència en els quadres tècnics, en alguns moments de la temporada hauria semblat més un esplai que no pas una escola de futbol, evidentment amb excepcions i amb tots els matisos a considerar. Però ja dic, no deixa de ser una percepció personal. En contradicció a allò que he dit de no tenir en compte objectius de competició haig de parlar del Benjamí “A”. Aquest equip va començar amb l’objectiu de mantenir la categoria, cosa que ha assolit amb suficiència. És més, ha aconseguit ascendir. Això ha estat conseqüència de la reestructuració de categories per a la propera temporada que ha provocat que ascendissin els sis primers classificats de cada grup, més uns quants dels millors setens. Per no ser excessivament triomfalista diré que aquest equip a fet una molt bona temporada, però no puc arribar a qualificar-la d’excel·lent perquè quedar sisens està bé (fins i tot potser que molt bé) però no és excepcional.
FUTBOL BASE INICIACIÓ A LA COMPETICIÓ:
El grup del equips alevins ha resultat asimètric, Aleví “A” i Aleví “B” han tingut una temporada molt intensa amb l’objectiu, tots dos, de salvar llurs categories. Aleví “B” ho va assolir, Aleví “A” va perdre la categoria, però res a dir, ambdós van treballar tot el que podien. Respecte d’Aleví “C”: M’ha semblat una temporada “Guadiana”, entrant i sortint, constantment, de la dinàmica d’aprenentatge i millora; ara semblava que progressaven, ara aturada de ruc (per no dir que feien passos de cranc). De tota manera penso que el treball acumulat per aquest grup durant l’any es notarà en benefici la propera temporada. Aleví “D”: Ho sento, decepció. En cap moment va funcionar. Ni el grup va creure, ni la grada ha ajudat especialment; més a més, m’ha semblat que es van sentir orfes d’atenció per part de l’ estructura tècnica del club , com despenjats tota la temporada.
Infantil “B”. Bona temporada que hagués pogut ser millor de no haver hagut de pagar el peatge -per altre banda lògic- d’estar sotmès a la “tirania” de l’Infantil “A” que ha estat tota la temporada lluitant per ser campió. Notable la seva temporada. Infantil “A”, al final se’ns va escapar el campionat, a la darrera jornada i pels pèls no ens vam poder proclamar campions. Dies després, el 18 de juny, el club feia oficial que l’Infantil “A” assolia l’ascens a 1ª. divisió essent uns dels millors segons classificats. Bon premi per a una temporada que, llevat d’una petita “pàjara”, cal qualificar d’excel·lent.
FUTBOL BASE COMPETICIÓ:
Cadet. Mal (horrorós) començament, amb canvi d’entrenador inclòs, d’un grup al que li ha costat, molt i molt, arribar a ser un equip (bona feina dels tècnics que van prendre el relleu). Malauradament se’ls va fer curta la temporada i no van arribar a poder sumar un parell de punts més, que ens haurien salvat la categoria. Descens molt dolorós.
Juvenil “B”. Aquí podem copiar, literalment, el que s’ha dit de l’Infantil “B”. Bona temporada que hagués pogut ser millor de no haver hagut de pagar el peatge -per altre banda lògic- d’estar sotmès a la “tirania” del Juvenil “A” que ha estat tota la temporada lluitant per ser campió. Notable la seva temporada.
Juvenil “A”: Bona temporada, que hagués pogut ser excel·lent d’ haver-se assolit el campionat i l’ascens que vam tenir a les mans a la darrera jornada. Finalment no va poder ser. Quan dic que vam tenir el campionat a les mans a la darrera jornada no vull dir que es perdés en la darrera jornada, la lliga ens va marxar en uns partits “tontus” a la primera volta.
SÈNIOR:
Aconseguit l’ascens en la fase de promoció cal considerar la temporada com a molt bona. Hauria pogut estar excel·lent però unes setmanes “horribilis” a la primera volta quasi ens deixen sense opcions. Després, reacció per emmarcar dels de Sergio Morentes que van estar fins al darrer segon, del darrer partit, podent ser campions. Finalment la promoció ens donà un ascens més que merescut i que constitueix el premi a una  temporada ben treballada.
FEMENÍ JUVENIL-CADET: Dissortadament no es pot fer cap anàlisi esportiu. Les lesions i alguna deserció van deixar l’equip minvat d’efectius, especialment a la segona volta, obligant a afrontar moltes jornades en inferioritat numèrica des del començament dels partits. Això si, si incloem en la valoració aspectes com la tenacitat, el compromís i la capacitat de sofriment, a aquestes noies els hauríem de posar una nota mol alta. Tinc seriosos dubtes de que un altre equip (inclosos masculins), en les mateixes circumstàncies, hagués arribat fins a la darrera jornada.
EN SÍNTESI:
Cap campionat assolit.
Un ascens en la fase de promoció (Sènior), un altre ascens com a millor segon classificat (Infantil “A”) i un tercer ascens com a 6è classificat (Benjamí “A”) podrien haver convertit la temporada en un èxit. Però no ho sento així perquè:
Els descensos de l’Aleví “A” i del Cadet “A” són d’entitat, dels que fan perdre categoria de debò (especialment l’Aleví “A”), de manera que, en absolut, poden ser compensats pels ascensos dels altres equips. Tot i ser motiu d’orgull i satisfacció, els ascensos no compensen els descensos. Pot ser serà motiu de controvèrsia, però jo ho sento així i així ho dic.
No m’atreveixo a qualificar la temporada 2012-2013 com un èxit, encara que alguns èxits han hagut, com tampoc seria just qualificar-la de dolenta perquè hagin hagut algunes decepcions potents, així que, ponderant i globalitzant, la qualificaré de notable.
Ara tocarà (a qui correspongui, entre els que m’incloc en la meva condició de nou coordinador de futbol femení) rectificar allò que s’hagi constatat que no ha funcionat, corregir allò que ha presentat alguna disfunció i perseverar i aprofundir en el que ha funcionat bé i que es constitueix com a camí de futur, per tornar a començar al setembre amb noves energies i nous objectius, entre els que haurà d’estar recuperar les categories perdudes i prestar màxima atenció als equips d’escola i iniciació a la competició, qüestió que em consta que està planificada. Consolidar el futbol femení serà tasca dura, plena de dificultats, però si la nostra gent (vosaltres, socis i simpatitzants) s’implica en la captació de noves jugadores les nostres noies ho donaran tot i faran la resta.
En fi, perdoneu la ratllada però és que hi havia molta tela per tallar.
Salut i seguit.